ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ;

Όταν γίνεται λόγος για αστιγματισμό, εννοούμε την διαθλαστική εκείνη ανωμαλία, κατά την οποία στον αμφιβληστροειδή σχηματίζονται δύο είδωλα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να βλέπει παραμορφωμένα και θολά.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω αστιγματισμό;

Το βασικό σύμπτωμα είναι οι διαστρεβλωμένες εικόνες, όμως για να είναι η διάγνωση έγκυρη αλλά και να είστε σε θέση να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ένα ειδικό.

Οι παραμορφωμένες εικόνες έχουν ως αποτέλεσμα να μπερδεύει ο ασθενής την τελεία και να την βλέπει σαν ευθεία γραμμή, ενώ μπερδεύει κάποιους αριθμούς και ορισμένα γράμματα (το 6 με το 8, το 4 με το 7, το Ο με το Θ το Α με το Δ ή και το Ε με το Ξ).

Επίσης κατά τις νυχτερινές ώρες, ο πάσχων, γύρω από τα φωτεινά αντικείμενα παρατηρεί κύκλους, ενώ δυσκολεύεται γενικά κατά το διάβασμα

Δεν πρέπει να αμελείτε την πάθηση καθώς όσο διαιωνίζεται μπορεί να προκληθούν περισσότερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα κοπιωπία, όπου απαιτεί πιο σύνθετη θεραπεία.

Ποια τα είδη του αστιγματισμού;

Κερατικός αστιγματισμός: που προκαλείται εξαιτίας της απόκλισης της κυρτότητας των αξόνων του κερατοειδούς. όταν οι κυρτώσεις έχουν φυσιολογική απόκλιση, τότε σχηματίζουν ένα κύκλο. Στην αντίθετη περίπτωση αποδίδουν ωοειδές σχήμα.

Φακικός αστιγματισμός: κατά τον οποίο παρουσιάζονται μεταβολές στην κυρτότητα του κρυσταλλοειδούς φακούς (παρεκτόπιση, κλίση, καταρράκτης)

Ομαλός αστιγματισμός: όταν οι δύο άξονες είναι κάθετοι μεταξύ τους, συνήθως στις 90 με 180 μοίρες

Υπερμετρωπικός αστιγματισμός

Σύνθετος: όπου παρατηρείται μυωπία μαζί με μυωπικό αστιγματισμό

Μικτός αστιγματισμός: όπου παρατηρείται μυωπία με υπερμετρωπικό  αστιγματισμό

Ανώμαλος αστιγματισμός: όπου οι άξονες δεν είναι κάθετοι μεταξύ τους αλλά λοξοί.

Τι προκαλεί ο αστιγματισμός;

Η βασική δυσκολία που προκαλεί ο αστιγματισμός, είναι η παραμορφωμένη όραση, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται διότι ο ασθενής:

αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες, καθώς δυσκολεύεται να δει σε χώρους όπου ο φωτισμός είναι χαμηλός,

δεν μπορεί να παρακολουθήσει με άνεση μία ταινία στο σινεμά ή στην τηλεόραση,

δεν μπορεί να εργαστεί στον υπολογιστή αφού δυσκολεύεται να διαβάσει τους χαρακτήρες στην οθόνη

ενώ δεν μπορεί να οδηγήσει εύκολα στο σκοτάδι, διότι η όρασή του δεν διευκολύνει την προσεκτική πορεία του οχήματος

Πως διορθώνεται η πάθηση;

ο αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί, αν ο ασθενής φορέσει γυαλιά, τα οποία μπορεί να διαθέτουν είτε κυλινδρικούς είτε σφαιροκυλινδρικούς φακούς

με την χρήση φακών επαφής, που μπορεί να είναι είτε μαλακοί είτε ημίσκληροι

με την διαθλαστική χειρουργική, κατά την οποία διορθώνεται το συνυπάρχον πρόβλημα μυωπίας και υπερμετρωπίας

με την χρήση τορικών φακών μετά την εγχείρηση καταρράκτη που συνυπάρχει με υψηλό αστιγματισμό